„Invitaţie la vis”, cartea de debut a Mădălinei Maroga, aşa cum spune şi titlul, ne invită la visare, la o întoarcere în lumea feerică a copilăriei, la o izolare în plină agitaţie, la romantism, la o evadare din prozaismul existenţei spre o altă lume, aceea a bucuriilor şi lucrurilor frumoase.

Licenţiată în ştiinţe juridice, Mădălina Maroga figurează în mai multe antologii, printre care şi antologia poezie.ro, alcătuită din poezii postate pe internet şi apărută la editura „Muzeului Literaturii Române”, în anul 2005. Cartea cuprinde 83 de autori şi este intitulată semnificativ „Ultima generaţie, primul val”.

Iată că, aşa cum scrie criticul literar Ovidiu Ghidirmic, pe coperta a IV-a, Mădălina Maroga, în plină epocă a internetului, „ne face, în acest volum, un permanent îndemn la visare, ceea ce ne arată că nevoia de vis şi de poezie nu dispare niciodată, nici chiar în lumea noastră modernă, dominată de scientism şi tehnicism”.

Autoarea porneşte de la imagini reale şi, conform celor spuse de poetul suprarealist André Breton, care socoteşte că artistul în momentul creaţiei trebuie să se concentreze atât de mult, încât în mintea lui să se aprindă o scânteie, să se producă un şoc care să-l ajute să născocească lucruri cu totul noi, ea, poeta, depăşeşte realitatea, se duce cu gândul la tot ce este cunoscut în timp şi spaţiu, înlătură elementele contradictorii şi întrevede viitorul sau îşi imaginează un altfel de trecut.

Încercând să exploreze subconştientul şi să expună într-o lumină nouă cele mai adânci cute ale sufletului, găsind raporturi între lucruri fără controlul raţiunii şi al logicii obişnuite (ex. „amestec timpurile cu gândurile”), Mădălina Maroga reuşeşte să impresioneze, să captiveze, dar să se şi detaşeze („poţi să mă priveşti în oglindă,/ iubeşte-mă acolo…” din poezia „Dialog nocturn”).

Distincţia între vis şi realitate o regăsim formulată la Aristotel: „În timpul veghii, oamenii au o lume comună; dormind, fiecare are o lume proprie”. Mădălina Maroga are o lume a ei, în care fantezia dă frâu liber imaginaţiei, ea trăieşte bucuria descoperirii unor aspecte care scapă observaţiei curente, ea cultivă insolitul, neprevăzutul, straniul.

prof. DOINA DRĂGUŢ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s