Volumul lui Aurel ANGHEL (Casa din vis – 2006 ) cuprinde un număr însemnat de povestiri. Făcând cunoştinţă cu opera acestui autor energic, precum şi cu proiectele sale editoriale, dau acum crezare avertismentului său că poate să scrie câteva sute de pagini despre orice.

Casa din vis este cartea întoarcerii la puritatea şi vitalitatea unei lumi arhaice care, căutând o ieşire spre civilizaţie, se va autodistruge. Este un demers memorialistic creat din 46 de scene şi câteva sute de tablouri în care personajele se contopesc cu elementele naturii eterne. De la o zi la alta, de la o întâmplare la alta Aurel al lui Pârnod este purtat de un imbold care arde etapele vieţii, plimbându-l legat la ochi într-o spirală a timpului. Ce vede personajul cu ochii minţii sale? Satele ialomiţene şi cele din Bărăganul buzoian, animale şi păsări personificate, oameni şi caractere. Problema este dacă asemenea mediu social poate susţine substanţa unei opere epice, deoarece, până la urmă Casa din vis este un fel de poem al copilăriei, în care viaţa se frământă între nişte poli afectivi, între bine şi rău, fără procese de conştiinţă care pot genera drame. Aurică se descoperă pe sine descoperind amintirile, ceea ce permite autorului o analiză subtilă şi rafinată, bine oxigenată. În acest roman ∕ poem nu consistenţa epică trebuie căutată, ci sinceritatea evocării şi pitorescul psihologic. Prezenţa părinţilor este indispensabilă, ei constituind sursa morală pentru copii. O dragoste curată îi uneşte şi după moarte, pentru că mama şi tata sunt copiii care îmbătrânesc frumos.

Aurel Anghel este locomotiva literară buzoiană care aduce în Piaţa Dacia cuptorul cu pâine, bostana, salcâmii, dropiile şi vulpile din Bărăganul ialomiţean.

GHEORGHE POSTELNICU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s