Prima ediţie a ,,DICŢIONARULUI ILUSTRAT AL SCRIITORILOR ROMÂNI” al cărui autor este dr. Ecaterina Ţarălungă, a văzut lumina tiparului în anul 1999, la Bucureşti.

În sferele noastre literare şi în genere în viaţa culturală care în anul 1999 a fost estompată de evenimentele omni cunoscute, apariţia acestui volum a trecut aproape neobservat. În schimb, de la mulţi oameni de cultură nu numai din România s-au făcut auzite numai cuvinte de laudă despre această excepţională operă de referinţă căci, ,,Dicţionarul ilustrat al scriitorilor români” ajuns la cea de-a doua ediţie, incontestabil, este o lucrare veritabilă.

Chiar dacă nu este stricto sensu un dicţionar de literatură, deoarece, cuprinde pe lângă oameni de litere (scriitori, critici literari, esteticieni) şi reviste curente, termeni literari şi personalităţi (folclorişti, teologi, istorici, filosofi), dicţionarul oferă cititorului o comunicare cu valorile literare.

Cea de-a doua ediţie a acestei lucrări de căpătâi a apărut la prestigioasa editură ,,LITERA INTERNAŢIONAL” din Bucureşti. Editori sunt Anatol şi Dan Vidraşcu. Tiparul a fost executat la Chişinău, lucrarea fiind bogat ilustrată cu fotografii documente, multe inedite.

Pentru noi, românii din Serbia, este important că în acest dicţionar regăsim scriitori, critici literari şi editori. De asemenea, în dicţionar a fost rezervat spaţiu şi pentru unele personalităţi, oameni de cultură care au lăsat o amprentă puternică în viaţa noastră culturală, la fel cum găsim şi multe noţiuni despre cele mai importante instituţii de cultură şi publicaţii ale românilor de pe meleagurile noastre. Astfel, în ,,Dicţionarul ilustrat al scriitorilor români” sunt incluşi: Slavco Almăjan, Adam Bulic, Nicu Ciobanu, Pavel Gătăianţu, Ioan Flora, Radu Flora, Ion Marcoviceanu, Ion Miloş, Lucian Marina, Gligor Popi, Emil Petrovici, Vasko Popa, Costa Roşu şi Milan Vancu.

În ,,Dicţionar” găsim şi date interesante despre Analele Societăţii de Limba Română din Voivodina, Biblioteca Românească „Nichita Stănescu” din Novi Sad şi Consiliul Naţional al Minorităţii Române din Serbia cu sediul la Novi Sad. Bineînţeles, sunt prezentate şi ziarul ,,Libertatea”, respectiv revista „Lumina” şi instituţii de cultură, precum Casa de Editură ,,Libertatea” din Panciova, Societatea de Limba Română din Voivodina, Societatea Literar-Artistică ,,Tibiscus” din Uzdin, respectiv în lucrare sunt cuprinse şi noţiuni despre Vârşeţ, Banat, Voivodina etc.

LUCIAN MARINA, Novi Sad – Serbia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s