În prefaţă, Marius Chelaru reia câteva secvenţe din ziarul ,,Opinia ”(Buzău) şi din revista ,,Cronica” (Iaşi),unde i-a dedicat comentarii, arătând că se retrage în faţă ,,sertarului cu amintiri” şi exprimă renunţarea, aşteptarea, nostalgia, singurătatea,fără să fie uşor de definit poezia sa.

Din ciclul ,,Amintiri şi nori ” se desting nostalgia după lumea pierdută a copilăriei (,,Basm”, ,, Copilul din nori”), sentimentul de însingurare

de alienarea (,, Acasa” , ,,Cel mai bun prieten”) şi cunoştinţa dureroasei poveri de a stăpâni cuvântul(,, Cuvintele „).Poetul are un acut sentiment de tristeţe, sensibil la trecerea inexorabilă a timpului, singularizănd : ,,umbra câinelui […. ] gata să sară la beregata singurătăţii” (,,Câinele ploii”).

Singuratic, ,,la fel ca rândunica\ izgonită din cer”, poetul observă ca viaţa este înşelătoare, necruţătoare (,,Ochiul fantomei „),se simte de parcă un străin ar trăi în locul lui (,,Străinul”) şi trăieşte o realitate paralelă(,, Magnolia”).

O frumoasa piesă despre prietenie este ,,Întoarcere desculţă”,care are dedicaţia ,, pentru Mirela si Cornel”: ,, să priveşti cele o mie de lucruri,\ sau poate mai multe, ale prieteniei\ şi să le aşezi pe rafturile amintirii\ ca pe nişte singurătăţi preţioase. \Uneori să le ştergi de surâsuri \şi să le ordonezi într-un alt \punct de echilibru al veşniciei,\ alteori să le povesteşti gândurilor:\,,Uite, asta e pielea de tigru\ a profesorului meu de tăcere,\ aripa din stânga e a unui foşnet de mierlă\ iar aceste urme desculţe pe zăpadă\ o întoarcere din Predealul inimii către ziua de mâine …”

Lumea e haotică şi aglomerată, spectacolul ei se desfăşoară pe câmpul de luptă unde se confruntă sentimentul puternic şi ,,forţa întâmplărilor mărunte”(,, Gară în cer”).Totul este iluzie, inclusiv sentimentul, întrucât poetul aşteaptă o iubire care nu devine realitate(,,Plajă târzie”, ,,Rugă”, ,,Umbră”).

Aspiraţia omului către ideal,care se dovedeşte a fi trecut pe lângă el fără să fie atins, este sugerată în poezia ,,Vârste”, care însă e construită după o schemă care nu e deloc nouă.

O poezie se intitulează ,,Fereastra”, ca publicatia literară unde poetul este redactor-şef: amintirile, trecătoare, se înstrăinează de poet,iar tristeţea este comparată cu mediul acvatic, totuşi,,e frumos să priveşti pe fereastra unei lacrimi”. O frumoasă imagine apare in poezia ,,Aniversare”: ,,azi e ziua de naştere a iluziei şi nu ştiu \ ce foşnet de rochie i se potriveşte”.

,,Agora singurătătii” este un ciclu de altă factură, în care apar neajunsurile şi absurdităţile actualităţii :,,şobolanii din canalele revoluţiilor trucate”, ,, certificate de eroism” traficate la ghişee etc.(,,Ultimii migratori”), este demistificat urletul singurătăţii:,,Aloo! Alooooo!” din 1989(,,Firul roşu”),sau este evocat sugestiv timpul terorii comuniste(,,Sat în cer”).Tematica militară au poeziile ,,Dezertare” şi ,,Mausoleu”, iar patina locală a Buzăului este prezentată în ,,Altă eră”.

Ultimul ciclu de poezie, ,,Sentimentele cardinale”,cuprinde piesele care evocă iubirea şi copilăria, amintirile(,,Stop cadru”, ,,Alt ieri”),reflectă impresile de lectură a unor capodopere (,,Şapte zile în Mesopotamia”),sau cuprind reflecţii provocate de aspectele mărunte din natură: firul de undiţă,,leagă viaţa de moarte”(,,Dimineaţă de vară”).O imagine inedită, terifiantă apare in poezia ,,Neanderthal”: ,,Strigătul gutural prelins ca un mic\ şuvoi de sânge, se încheagă pe lespezile/ sticloase ale amurgului”.

Vom mai remarca reinterpretarea lumii, până la crearea lumii de dos (,,Comoditate ”, ,, Sfântul Gheorghe”) şi frecvenţa unor termeni ca magnolia, somnul, câinele, amintirea.

Lucian Mânăilescu este un poet înzestrat cu un talent remarcabil.

CORNELIU VASILE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s