„Beti dintru acesta toti” de Liviu Oltean este poate primul roman din genul „Christian Fiction” din beletristica romaneasca, desi se poate face afirmatia ca si romanele altor scriitori, cum ar fi Gala Galaction, pot fi incadrate in aceeasi categorie.
Autorul este un român emigrat in Statele Unite, care a scris pana acum mai multe lucrari de istoria religiilor si care a debutat de-abia in 2005 in beletristica. Desi povestirea contine unele aspecte autobiografice, elementul fictional este preponderent, ajungand uneori pana la supranatural. Asa cum remarca prof. Aurel Sasu la lansarea lucrarii, „fictiunea crestina” prezentata de autor se inrudeste mai curand cu „Duminica Oculta” a lui Arghezi decat cu povestirile fantastice ale lui Eliade si cu atat mai putin cu cele ale lui Gala Galaction.
Personajul principal este un preot ortodox, intemnitat in 1953 de regimul comunist, care reuseste sa evadeze cu un tovaras de celula si care ajunge in cele din urma in America, unde incepe o viata cu totul diferita, lucrand ca muncitor intr-o fabrica, iar apoi redevenind preot.
Pana la un punct, povestirea are un iz de roman de aventuri, cu evadari, urmariri si dezvaluiri neasteptate, pentru ca in final sa patrunda intr-o atmosfera mistica, o paralela parca a patericului egiptean, desi actiunea se petrece in inima unor metropole americane.
Interesante sunt si cuvintele de invatatura, presarate intre capitole, care abordeaza subiecte ortodoxe inedite pentru crestinul de azi, autorul fixandu-se pe aspecte ale valorilor fundamentale ale Ortodoxiei, cum ar fi rolul laicilor in Biserica, rolul femeii, al diaconitelor de mult disparute, tainele bisericii primare si altele.
Desi naratiunea pare pe alocuri fragmentata, se pare ca aceasta a fost chiar intentia autorului, care promite de altfel sa revina cu clarificari in urmatorul roman care se va intitula Engolpion.
Citind cu atentie cartea, se poate ajunge la concluzia ca nu ne aflam in fata unui roman religios ci mai curand in fata unui roman de atitudine, personajele reusind sa iasa din situatii adverse si chiar dramatice, pastrand o atitudine optimista si curajoasa in cele mai dificile imprejurari.

Dan Pelin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s