Volumul de versuri al lui Mircea Tutilă, Poezii (Editura Amurg sentimental, Bucureşti, 2005) reuneşte între coperte două plachete publicate anterior (Câmpia învinsă – 1995 şi Trecerea clipei – 1997), alte 21 de poeme, sub titlul Parfum de măr, precum şi o Addenda cu alte 5 creaţii.

Despre plachetele mai sus menţionate s-au exprimat în termeni complezenţi câţiva condeieri, în revista Viaţa armatei sau ziarul Observatorul militar. Nimic rău în asta, dar fără girul unor critici literari, Mircea Tutilă riscă să alunece spre un soi de automulţumire, fără a avea certitudinea că scrierile sale poartă amprenta unui poet aflat în căutarea sinelui artistic.

Câmpia învinsă e structurată în două secvenţe lirice: Poemele dimineţii şi Insomnii rebele. Din prima secvenţă, reţinem icoana mamei, invocată în Căutări în allegro, Crucificare şi Într-o noapte senină. În prima, eroul liric se recunoaşte a fi un străin, la întoarcerea în sat: „Mă strigă mama prin vecini,/ Spre casă merg împovărat./ Mă latră câinii prin ciulini,/ Şi-alerg prin rouă înspre sat.” (p. 24). A doua are în centru ideea că fiecare îşi duce crucea, plecând de la considerentul că omul este o fiinţă trecătoare, iar viaţa – ca o scenă de teatru – îi rezervă un rol de actor: „Aleargă gândul pe sub frunte,/ Să te întorci de s-ar putea/ Pe drumul cunoscut din sat./ Şi să mai fii măicuţa mea/ Vorbind frumos, de neuitat.// Aleargă gândul pe sub frunte,/ Că nu se poate şi nu pot/ Să te mai văd, să te mai văd./ Noi ne-am născut ca trecători/ Şi-n viaţă suntem doar actori.// Te-ai dus, pierdută pentru mine/ Rămâi tăcută-n cruda noapte./ Cu ochii-n lacrimi şi-n suspine/ Eu am rămas măicuţa mea,/ Să urc Golgota mai departe.” (p. 28). În a treia creaţie, mama are rol protector: „Vin în grădină şi o caut pe mama…/ şi-n casă cu grabă intrăm./ Frunze şi praf şi-ncepe furtuna,/ fulgeru-i ziuă, tunetu-i noapte/ şi noi aşteptăm” (p. 29).

Din a doua secvenţă, reţinem cele patru Insomnii închinate anotimpurilor, anticipând cele patru tablouri ale poemului Clipa, din secţiunea Trecerea clipei. În prima Insomnie, primăvara este admirată pentru că „…bine ştii/ Să-mpleteşti cununi de seară”, în a doua, sublima vară este invocată, căci „…bine ştii/ Să mă porţi prin lanuri iar”. Dacă în a treia Insomnie frumoasa toamnă ştie să se odihnească în iarnă, în ultima, frumoasa iarnă este văzută cu întoarceri „În dezgheţ de primăvară”.

Tablourile din Clipa conturează cele patru anotimpuri din zona Gorjului, dar şi o geografie spirituală – „satul din mine” – cum declară autorul. Astfel, primăverile sunt „Încovorate oltenesc, plăcut/ Brâncuşiene albăstrimi pe Jiu” (p. 66); verile – „Brodate-n cântec şi-n iubire” (p. 67); toamnele înseamnă „Popasuri aromate-n crizanteme/ Şi linişti zugrăvite-n tufănele” (p. 68), iar iernile pe aceleaşi meleaguri sunt „Albiri cu flori de gheaţă, reci/ Tăceri cu sobe-ncălzite” (p. 69). Satul din mine este un topos mirific, un Paradis regăsit, populat de „salcâmi ninşi cu floare”, cu „prispa caselor de dor spre sud/ Cu veşnicia toarsă sărutat”. Avea dreptate Blaga când decretase că veşnicia s-a născut la sat. Aceasta pare a fi şi ideea poetică a celor patru tablouri ce compun poemul Clipa, în fond partea cea mai valoroasă, sub aspect artistic, a prezentului volum semnat de Mircea Tutilă.

Prof. Dr. CONSTANTIN MIU

Un răspuns to “19 Noiembrie 2007 – MIRCEA TUTILĂ: POEZII, Editura Amurg sentimental, Bucureşti (Const. Miu)”

  1. rusu ana maria Says:

    Ma numesc ana maria,am 19 ani,sunt studenta in anul 1 la univ „Alex.I.Cuza din Iasi,anul trecut mi-au fost publicate in revista dumneavoastra 2 poezii.As vrea sa stiu cum as mai putea colabora cu dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s