Cu o vatră cuibărită în el, cu ochii deschişi „pentru toate culorile lumii/ şi visând doar culoare”, poetul şi, înainte de toate, pictorul Nicolae Truţă, din Slatina, îşi strânge toate frunzele, pe care sunt scrise vise şi trăiri, într-o bibliotecă numită Discurs în catedrala ierbii (Editura Scribul, Slatina, 1998).

Pornind de la blazonul familiei, care este, în opinia autorului, opinca tatălui, şi continuând cu zâmbetul ţăranului, ce începe de la rădăcina firului de iarbă, Nicolae Truţă ştie că roata nu înseamnă numai mers înainte. Roata înseamnă o învârtire la nesfârşit înainte şi/sau înapoi, adică, altfel spus, o muncă asiduă, dacă ne referim la un om de cultură sau de artă, de talent.

Cu o răbdare a pietrei spălată de trecerea apelor, poetul încearcă, şi reuşeşte, să construiască un muzeu, unde expune umbre: pe tavan pune umbra lui Brâncuşi, ca o coloană a infinitului, iar pe peretele „în care soarele/ e statornic” pune umbra lui Eminescu.

Muzeul este chiar „odaia de la drum” din casa părintească, în care gutuile „coapte în sân” răspândesc lumină aurie.

Având rădăcina adâncită în „plin de Cer”, ca „sprijin în eternitate”, poetul simte cum „ninge cu lumină”, simte cum „malul se îneacă-n orele târzii/ într-o casă veche” şi „gândul se mută” într-o altă lume: aceea a copilăriei, când, cu ochi de cer, agăţat de coamele cailor, încearcă să numere gândurile bunicii, să pună „sânii mamei căpătâi” şi să-şi învelească visele într-o „pătură albastră” ce apare „printre crengi”.

Pânzele albe sunt, pentru pictorul Nicolae Truţă, mirese; mirese cărora, în calitate de „preot” le dă „Binecuvântarea”. Miresele lui sunt, de asemenea, spaţiile natale, pe care le-a imortalizat într-o superbă expoziţie.

Pictorul-poet şi poetul-pictor Nicolae Truţă presimte că este ales şi chemat pentru înfăptuire; dar drumul nu este tocmai uşor; drumul lui este vertical, închipuit într-o scară la Cer, scară căreia îi lipseşte, totuşi, ultima treaptă: „Mi-a furat vântul aseară/ Ultima treaptă din Scară/ Nu ştia că tocmai Sus/ Este locul lui Iisus?”.

DOINA DRĂGUŢ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s