După volumele de versuri Fiul soarelui (1975) şi Mai mult de cât cuprinde ochiul (1988), Virgil Dumitrescu reintră în viaţa literară cu cartea Iulie patru (Ed. Aius, Craiova, 1998). De fapt, revine în atenţia criticii şi a publicului iubitor de poezie, pentru că el este mereu prezent în lumea literară prin natura profesiei sale, aceea de ziarist.

Spaţiul predilect al poetului oltean este acela al câmpiei, în care vede umbra întâmplării; semnul trecerii este ca o dezlipire de lume, iar lumina se pierde în somnul ierbii. Stând la gurile fluviului, i se pare că se revarsă el însuşi, „clavecin pe apa vremii” ce mângâie „şi ploi şi vânt”.

Deşi ochiul îi alunecă suprarealist, el percepe, cu o sensibilitate lirică personală, imagini nostalgice („ziua mi-o trăgeam pe seceri şi pe coasă”, p. 31) şi se confruntă permanent cu impresia de călător, ce se depărtează de propria cădere, cu pasul pe o „scară de vânt”. Timpul este măsurat nu cu ceasul, ci, într-un mod arhaic, cu ciutura fântânii destrămată în ore; trecerea anotimpurilor este o migrare „în unghi de păsări”; câmpia se odihneşte în palmele ţăranului; de doruri cade frunza; numai gândul poetului se atinge de un nor şi numai el (poetul) ştie cât de grea este desprinderea: „eu ştiu cât de greu se pleacă din mine”.

Ultramodernismul este o poveste în care „oraşul respiră egal”, totul fiind distant şi rece: „fluturi de sticlă: cu aripi de sticlă, cu/ trupuri de sticlă/ sub o uriaşă cupolă de sticlă/ în care vibra muzica sferelor/ la fiecare impuls de cadran” (Ploaia de sticlă).

Nostalgia este atât de mare că se preferă frângerea „pe din două”: o jumătate purificată „pe prispa casei” cu un strop de rouă şi cealaltă jumătate cu palma răsucită spre zbor „să prindă şi să desprindă/ norii, vânturile, furtunile”.

Volumul de versuri Iulie patru este străbătut de o melancolie şi o notă permanentă de peisaj retrospectiv reliefând adâncimile trăirii lirice ale poetului.

DOINA DRĂGUŢ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s