Absolvent al Academiei de Înalte Studii Militare (1972), cu o activitate militară derulată în cadrul Direcţiei de Informaţii Militare, col.(r) Florian Gârz este „unul dintre cei puţini care ştiu multe”. Este autor a numeroase studii de specialitate, printre care „Surprinderea în războiul modern” şi „Bătălia aeroterestră 2000”, publicate în anii ’80 şi confirmate, în special de războiul din Golful Persic din 1990-1991.

Cărţile sale „Iugoslavia în flăcări” (1993), „N.A.T.O. – Globalizare sau dispariţie” (1995), „Expansiunea spre est a N.A.T.O.” (1997) sunt modele de geopolitică aplicată, constituind material bibliografic în toate centrele de învăţământ superior, atât militare, cât şi civile.

A mai publicat, la Editura OBIECTIV: „CIA contra KGB” (1999), „Ghidul spionului român” (2001), „Spionajul total în acţiune” (2001), „Democraţia hienelor / Spionaj, sânge şi teroare” (2002), „Spionaj şi diversiune” (2002), „Spionajul şi Puterea” (2003), „Spionaj şi sex” (2003), „Noua Apocalipsă” (2004), „Apocalipsa şi România” (2004), „Cavalerii Apocalipsei” (2005), „Istoria interzisă” (2005), „Antichrist în Război” – vol. I, II (2006) şi „Pápá, marele spion” (2007).

În perioada 1978-1981 a condus activitatea de culegere de informaţii în spaţiul statelor membre în N.A.T.O., iar în perioada 1982-1984 a fost şeful Secţiei analiză-sinteză din D.I.M. În perioada 1991-1997 a deţinut funcţia de consilier în Departamentul pentru Apărare, Siguranţă Naţională şi Ordine Publică şi de şef al Secretariatului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din cadrul Preşedinţiei României.

Volumul „Judecata de apoi” este de factură politică. Florian Gârz nu numai că analizează şi comentează situaţiile economice şi politice prin care trece omenirea, dar dă şi soluţii. Mai mult: anticipează cu precizie evoluţii, acolo unde servicii străine de informaţii de mare prestigiu au eşuat, fiind un analist politico-militar care „nu a fost nicicând surprins de evenimente”.

Referindu-se la actul istoric de la 1 ianuarie 2007, când România s-a integrat în Uniunea Europeană, Florian Gârz ne asigură că este vorba de „atingerea unui obiectiv strategic major”, ale cărui efecte benefice se vor resimţi peste câteva decenii, Uniunea Europeană fiind „cea mai puternică organizaţie economică cu caracter multinaţional din câte a cunoscut istoria omenirii”. În ciuda faptului că s-a realizat cu întârziere, în urma unui proces de negocieri extrem de anevoios şi lipsit de transparenţă, integrarea în UE constituie „cel mai raţional act politic”, cea mai mare realizare a naţiunii române din întreaga perioadă istorică prin care a trecut de la tragicele evenimente din decembrie 1989 şi până în prezent.

Clasa politică din România este „reziduală şi aservită străinătăţii”, incapabilă să răspundă imperativelor noii epoci istorice în care am intrat: „Nu avem o gândire politică şi economică proprie, nu avem o strategie a dezvoltării societăţii româneşti, nu avem un ideal naţional, iar cultura ne-a fost infectată şi subminată de cascadele de dejecţii ale industriei americane de cultură de piaţă care s-au revărsat peste România în ultimii 18 ani.”

În ciuda ascunderii adevărului, majoritatea cetăţenilor României a început să înţeleagă că „evenimentele din decembrie 1989 au fost rezultatul nu al unei revolte spontane de masă, cum ne-au aburit Ion Iliescu şi acoliţii săi, ci al unor diversiuni şi subversiuni sistematice, subterane, derulate în timp, cu participarea unor elemente interne, sprijinite de structuri de spionaj şi subversiune străine”.

Trăim într-o ţară în care adevărul istoric este falsificat: „La 18 decembrie 2006, România a trăit unul din cele mai penibile momente din întreaga sa istorie postbelică. Traian Băsescu, fost «comunist de omenie», produs al societăţii socialiste ajuns, dintr-o eroare a electoratului, preşedinte al României, pe baza unui «studiu» elaborat de o bandă de impostori în frunte cu Vladimir Tismăneanu, vechi agent al C.I.A., specializat în propagandă neagră, fără să i-o ceară nimeni, cu de la sine putere, a declarat aşa-zisa epocă comunistă drept «nelegitimă şi criminală». Prin aceasta, domnul Traian Băsescu, probabil, un bun căpitan de cursă lungă, s-a dovedit ignorant, nu numai în politică, ci şi în cunoaşterea istoriei”.

Ecuaţia geostrategică în care se află România, în viziunea lui Traian Băsescu, este extrem de simplă şi ruptă de realitate: „NATO ne asigură securitatea, iar UE ne asigură prosperitatea”. Singurele „avantaje” cu care s-a ales ţara noastră de pe urma „parteneriatului strategic cu SUA” şi cu aderarea la NATO au fost distrugerea industriei de apărare şi desfiinţarea Armatei. În urmă cu 18 ani, Armata României era mai mare decât armatele Bulgariei şi Ungariei luate la un loc, iar acum „cu ce a mai rămas din Armata României nu pot fi umplute nici tribunele stadionului Lia Manoliu… (…) Pe timpul «regimului comunist nelegitim şi criminal», România exporta armament şi tehnică militară în valoare de 1,5-2 miliarde dolari, iar în 2007 nu s-au obţinut mai mult de 20 milioane dolari.”

Referitor la viitorul Europei, autorul afirmă că „pentru anii ce urmează, şansele de supravieţuire şi de dezvoltare ale Uniunii Europene depind, în totalitate, de performanţele economice.(…) Pozitiv este faptul că s-a ajuns ca circa 25% din rezervele valutare ale lumii să fie exprimate în euro”.

În „Judecata de apoi”, Florian Gârz face o incursiune prin trecutul apropiat şi prezentul lumii contemporane, atrăgând atenţia oamenilor politici români, precum şi a elitelor intelectuale, că „o epocă istorică, indiferent care ar fi aceasta, nu poate fi judecată prin prisma experienţei unor persoane, a unor grupuri, a unui partid sau a unei clase”.

Prof. DOINA DRĂGUŢ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s